Z moich obserwacji wynika jedno, ludzie w dzisiejszych czasach chcą mieć u siebie w domu jak największą wygodę. Od dobrych kilku lat można dostać w rozsądniej cenie ekspresy do kawy stąd też tak duża ich popularność. Jeżeli rozpoczynasz swoją przyogdę z kawą to musisz znać podstawy. Najważniejsze co się liczy to jakość samych ziaren. Wybierając produkty z palarnii zawsze będziesz miała do dyspozycji takie informacje jak: data, stopień palenia ziaren i pochodzenie. Kawa do parzenia espresso specialty powinna być świeżo palona, nie później niż pół roku wcześniej. Świeże ziarna oddają bowiem najwięcej aromatu i smaku (z czasem mogą one wietrzeć). W skali palenia ziaren najlepiej wybrać kawę średnio (balans między kwasowością, a nutami smakowymi danej odmiany) lub ciemno paloną (gorzkawy, czekoladowy posmak). Znajdziemy je w znanych palarniach kaw takich jak - https://tucafe.pl/produkt/40-espresso-classic Zawsze zakup w tak wyspecjalizowanym miejscu da nam gwarancję jakości, a ją poczujemy w smaku.
|